Mio-inozitol

Zahvaljujući ovoj supstanci žene sa sindromom policističnih jajnika konačno si mogu pomoći s brojnim problemima: od masne kože i kose do izostanka trudnoće.

Većina ginekologa ženama u planiranju ili tijekom trudnoće savetuje uzimanje prenatalnih vitamina. Tri četvrtine anketiranih ginekologa (76,5%) savetuje ih još pre začeća, a kod žena koje planiraju trudnoću ili imaju problema sa začećem 74 posto ginekologa savetuje preparate na bazi inozitola. Dio je to istraživanja među 85 specijalista ginekologije i 160 trudnica koje je za svoj specijalistički rad 'Stavovi ginekologa o izboru dijetetskih suplemenata u planiranju porodice i trudnoći' na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu provela danas mr. pharm. spec. Katarina Predojević. Posebno se poslednjih godina istražuje uloga mio-inozitola u terapiji sindroma policističnih jajnika (PCOS) koji pogađa između 10 i 20 posto žena reproduktivne dobi što znači da preko 100 milijuna žena u svijetu ima taj sindrom.

'Sindrom policističnih jajnika prati brojne metaboličke promjene koje utječu na psihologiju žene. To su gojaznost, pojačana maljavost, akne, nepravilnost i izostanak menstrualnog ciklusa što naravno dovodi do problema s neplodnosti. To je problem koji je sve učestaliji i svijest je sve veća. Mio-inozitol dokazano povećava broj kvalitetnih jajnih ćelija, kliničkih trudnoća i stope trudnoća kod gojaznih žena sa PCOS', ističe mr. pharm. spec. Katarina Predojević, voditeljica ključnih kupaca u JGL-u koja se i sama susrela s problemom PCOS-a još u tinejdžerskoj dobi.

Važna uloga u regulaciji hormona

Katarina je upravo zahvaljujući mio-inozitolu uspjela zatrudniti i s 27 godina roditi kćerkicu iako su joj ginekolozi govorili da je pitanje hoće li moći zatrudniti. A što je uopće mio-inozitol?

‘Mio-inozitol je molekul koji se stvara prirodno u našim bubrezima, jetri i mozgu. Takodje ga unosimo i putem ishrane. Namirnice bogate mio-inozitolom jesu  grožđe, kruške, trešnje, jabuke, paradajz, šargarepa, orašasti plodovi, citrusno voće, mahunarke… Ovaj molekul igra veoma važnu ulogu u našem telu, tačnije utiče na reprodukciju i plodnost, razvoj i funkcionisanje nerava, metabolizam ugljenih hidrata, razvoj koštanog sistema… Mio-inozitol takođe ima ulogu u regulaciji veoma važnih hormona. On povećava osetljivost ćelija na insulin i na taj način pomaže u normalizaciji funkcije jajnika. Samim tim,  smanjuju se neželjeni simptomi, akne i maljavost, a uspostavljanjem redovnog menstrualnog ciklusa, povećava se mogućnost začeća. Takođe, smanjuje se rizik od nastanka šećerne bolesti, metaboličkih bolesti i raznih komplikacija u trudnoći’, pojašnjava magistra farmacije Saška Božić.  

Treba unositi cink i selen

U proseku, putem ishrane unesemo samo oko 1000 mg mio-inozitola dnevno, dok je preporuka 4000 mg. Na tržištu je kao dodatak prehrani koji pomaže otklanjanju poremećaja vezanih uz sindrom policističnih jajnika dostupna Folinova koja u sastavu ima upravo preporučenu dnevnu količinu od 4000 mg mio-inozitola uz dodatak folata, cinka, selena, vitamina C, E, B6, B12 i D3.

‘Unos folata, cinka i selena također je važan zato što imaju veoma pozitivan uticaj na rad štitaste žlezde, imunitet i reproduktivni sistem. Takođe, cink i selen štite naše ćelije od oksidativnog stresa, odnosno smanjuju nastanak slobodnih radikala koji štete našem organizmu’, zaključuje Saška Božić.

Kako bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.