Saška Božić

Jeste li među svakom petom ženom koju pogađa ovaj sindrom? Simptomi su masna koža i kosa, promjene u raspoloženju, evo kako ih rešiti!

Hormoni imaju važnu ulogu u životu svake žene. Hormonski balans je veoma važan kako bi žena na dnevnom nivou mogla da ostvari svoj pun potencijal. Kada je žena u hormonskom disbalansu, to se odražava na njeno telo, raspoloženje, libido,  posao, medjuljudske odnose… odnosno na sve sfere života. Kod žena reproduktivne dobi najčešći uzrok neravnoteže spolih hormona je sindrom policističnih jajnika koji pogađa čak 10 do 20 posto žena u toj skupini. Među simptomima koji ukazuju na sindrom policističnih jajnika (PCOS) su akne i masna koža, neredovit menstrualni ciklus ili potpuni izostanak menstruacije, povećanje tjelesne težine, česte promjene u raspoloženju i poremećaji u spavanju, hipertenzija i otpornost na inzulin. Posljednjih godina u liječenju PCOS-a istražuje se mio-inozitol, molekul koji se stvara prirodno u našim bubrezima, jetri i mozgu. Takodje ga unosimo i putem ishrane. Namirnice bogate mio-inozitolom jesu  grožđe, kruške, trešnje, jabuke, paradajz, šargarepa, orašasti plodovi, citrusno voće, mahunarke…

Putem ishrane unos nedovoljan

‘Ovaj molekul igra veoma važnu ulogu u našem telu, tačnije utiče na reprodukciju i plodnost, razvoj i funkcionisanje nerava, metabolizam ugljenih hidrata, razvoj koštanog sistema… Mio-inozitol takođe ima ulogu u regulaciji veoma važnih hormona. On povećava osetljivost ćelija na insulin i na taj način pomaže u normalizaciji funkcije jajnika. Samim tim,  smanjuju se neželjeni simptomi, akne i maljavost, a uspostavljanjem redovnog menstrualnog ciklusa, povećava se mogućnost začeća. Takođe, smanjuje se rizik od nastanka šećerne bolesti, metaboličkih bolesti i raznih komplikacija u trudnoći’, pojašnjava Saška Božić, magistra farmacije koja je pokrenula platformu vasfarmecut.rs.

Saska Božić
Saska Božić
U idealnom svetu, pojašnjava Saška Božić, gde se žena hrani veoma zdravo, spava dovoljno i živi bez mnogo stresa, jetra i bubrezi mogu da sintetišu i proizvedu do 4000 mg mio-inozitola dnevno, što je preporučeni dnevni unos. Međutim, brz način života, neadekvatna ishrana, ogromna količina stresa kom smo svakodnevno izloženi onemogućavaju dovoljan unos ove supstance. U proseku, putem ishrane unesemo samo oko 1000 mg mio-inozitola, na dnevnom nivou. Na tržištu je kao dodatak prehrani koji pomaže otklanjanju poremećaja vezanih uz sindrom policističnih jajnika dostupna Folinova koja u sastavu ima upravo preporučenu dnevnu količinu od 4000 mg mio-inozitola uz dodatak folata, cinka, selena, vitamina C, E, B6, B12 i D3.

Najčešći uzrok neplodnosti

‘Unos folata, cinka i selena važan je zato što imaju veoma pozitivan uticaj na rad štitaste žlezde, imunitet i reproduktivni sistem. Takođe, cink i selen štite naše ćelije od oksidativnog stresa, odnosno smanjuju nastanak slobodnih radikala koji štete našem organizmu’, ističe magistra Saška Božić.

Kad je riječ o PCOS-u napominje da je on najčešći uzrok neplodnosti te da ovaj sindrom pogadja ogroman broj žena u reproduktivnom periodu.  Sva sreća, mnoge žene sa PCOS-om mogu ostati u drugom stanju prirodno ili uz pomoć medicine. Mio-inozitol kao suplement pogodan je ne samo za PCOS, već i za žene koje planiraju trudnoću, trudnice sa povećanim rizikom od gestacijskog dijabetesa, kao i za žene koje su u postupku medicinski potpomognute oplodnje.

‘Potrebno je minimum 3 meseca kako bi ovi preparati ispoljili svoje benefite, tako da samo strpljivo. Nakon ovog perioda konsultovati se sa ginekologom oko nastavka primene suplemenata. Važno je da se uzima tačno onako kako piše u uputstvu. Takođe, treba imati u vidu da kafa, sokovi, kao i pojedine namirnice mogu uticati na apsorpciju lekova i suplemenata. Razdvojiti njihovu primenu najmanje pola sata’, pojašnjava magistra Saška Božić.

Kako bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.