Što je sindrom policističnih jajnika (PCOS)?

Uzrok sindroma policističnih jajnika nije poznat, iako neke studije govore u prilog genetskoj predispoziciji.

Sindrom policističnih jajnika je složen endokrinološki i metabolički poremećaj kod žena u reproduktivnom dobu. Pogađa 1 od 10 žena, a čak 70% žena koje imaju PCOS su bez postavljenje dijagnoze.

Simptomi PCOS-a su sledeći:

  • neredovni menstrualni ciklusi i oligomenoreja (ciklusi sa razmacima dužim od 28 dana)
  • izostanak menstruacije
  • anovulatorni ciklusi
  • neplodnost (folikuli često ne sazrevaju i ne oslobađaju jajne ćelije)
  • masna koža i akne
  • povećana maljavost
  • retka kosa
  • debljina.

Česti pratioci ovog sindroma su metabolički poremećaji koji se manifestuju kao gojaznost, insulinska rezistencija, dijabetes tipa 2, poremećene vrednosti lipida i hipertenzija, depresija.

Mogu biti prisutni i psihički poremećaji u vidu depresije, anksioznosti i poremećaja raspoloženja, pojava komplikacije u trudnoći (spontani pobačaji, gestacijski dijabetes, hipertenzija u trudnoći, preeklampsija), te povećani rizik za karcinom endometrijuma.

PCOS ima negativan uticaj na fizički izgled i reprodukciju, na opšte zdravlje i smanjuje kvalitet života.

Lečenje sindroma je veoma individualno, što zavisi o starosti pacijentkinje, poremećaja ciklusa, nivoa insulina, pretilosti i da li postoji želja za trudnoćom ili je cilj estetski rešiti posledice povišenih androgena (muških polnih hormona).

PCOS i rezistencija na insulin

Insulinska rezistencija i prekomerna težina su jedini ključni faktori nastanka PCOS-a.

Insulin je hormon koji luči pankreas, a njegova uloga je da reguliše nivo šećera u krvi.

Ponekad ćelije prestanu pravilno da reaguju na insulin, što se naziva insulinska rezistencija. Tada pankreas proizvodi još više insulina da bi se smanjio nivo šećera u krvi što ima za posledicu visok nivo insulina u krvi - hiperinsulinemija.

Vremenom ćelije postaju sve otpornije na insulin, što rezultuje rastom nivoa insulina i šećera u krvi. Dijabetes tipa 2 se razvija usled iscrpljivanja ćelija pankreasa.

Insulinska rezistencija kod PCOS-a ne postoji u svim tkivima. Mišići, masno tkivo i jetra pokazuju rezistenciju na insulin, što dovodi do nastanka hiperinsulinemije, dok je tkivo jajnika preosetljivo na insulin.

Budući da i jajnici koriste šećer za energiju, uspostavlja se štetan mehanizam koji dovodi do toga da jajnik potroši sve rezerve mio-inozitola, šećera koji inače ima vrlo važan zadatak - a to je da prenosi poruke brojnih hormona koje luče žlezde sa unutrašnjim lučenjem (pankreas, jajnici, štitna žlezda, hipofiza).

Usled nedostatka mioinozitola - hormonskog prenosioca poruka, dolazi do hormonskog disbalansa, jajnici se blokiraju u svojoj funkciji i počinju neuravnoteženo da luče hormone. Tako nastaje sindrom policističnih jajnika.

S obzirom da je poznato da je insulinska rezistencija jedan od razloga izostanka ovulacije i da učestvuje u nastanku policističnih jajnika, dodaci ishrani koji sadrže mio-inozitol (prirodni šećer) kao što je Folinova, mogu pomoći u regulisanju ciklusa.

U terapiji PCOS-a preporučuje se i što zdravija ishrana i dijeta kod gojaznosti jer je kod insulinske rezistencije potrebno izgubiti najmanje 5-10 posto telesne težine. U rešavanju problema policističnih jajnika poželjna je i redovna fizička aktivnost, što češći boravak na svežem vazduhu, smanjiti stres koliko god je moguće i priuštiti dovoljno odmora, a pomoći će i suplementi vitamina B-grupe i folne kiseline. Upotrebom oralne kontracepcije snižavaju se povišeni muški polni hormoni.

Kako bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.