Kako djeluje mio-inozitol i drugi sastojci Folinove?

Što je mio-inozitol?

Inozitol je opšti naziv koji se odnosi na molekule slične strukture, a koje sadrži devet stereoizomera. Prirodno se nalazi u našem telu i ranije se smatralo da se radi o jedinjenju koji pripada vitaminima B kompleksa. Inozitol je alkoholni šećer koji je upola manje sladak od običnog belog šećera, a ljudski organizam ga proizvodi sam, iz glukoze. Takođe ga unosimo hranom, a u najvećoj meri ga nalazimo u citrusnom voću, mahunarkama, orašastim plodovima. Mio-inozitol je jedan od njegovih 9 oblika, prirodno se nalazi u našem telu i ima vrlo važnu ulogu kao sekundarni glasnik.

Jetra i bubrezi mogu da sintetišu i proizvode do 4000 mg mio-inozitola dnevno, što je zapravo preporučeni dnevni unos. Međutim, danas se zna da je zapadnjačka ishrana deficitarna mio-inozitolima i omogućava unos samo 1000 mg mio-inozitola dnevno.

Istraživanja su pokazala da je mio-inozitol medijator insulina u ćelijama jetre i da njegov nedostatak izaziva smanjen odgovor na insulin kod žena sa PCOS. Ovo stanje sa vremenom dovodi do insulinske rezistencije i šećernu bolest tipa 2.

Uprkos sposobnosti organizma da sam stvara mio-inozitol i njegovoj širokoj zastupljenosti u hrani, žene koje boluju od PCOS-a ne mogu da postignu njegov odgovarajući nivo u organizmu zbog veće brzine njegove razgradnje u odnosu na brzinu stvaranja, kao ni apsorpciju mio-inozitola koji se unosi putem hrane.

Uvođenje dodatka ishrani sa mio-inozitolom smatra se bezbednim i efikasnim tretmanom za sindrom policističnih jajnika. Deluje na način da povećava osetljivost na insulin i na taj način pomaže u normalizaciji funkcije jajnika.

Uspostavljanjem normalne funkcije jajnika smanjuju se neželjeni simptomi, akne i maljavost, a uspostavljanjem menstrualnog ciklusa, povećava se mogućnost začeća. Takođe, poboljšanjem glikemijskog profila smanjuje se učestalost šećerne bolesti tipa 2, metaboličkih bolesti i komplikacija u trudnoći.

Uzimanje dodatka ishrani u dnevnoj dozi od 4 g mio-inozitola je zasnovano na naučnim dokazima.

Folat, Cink i Selen

Folat ima ulogu u procesu deobe ćelije, doprinosi normalnoj sintezi aminokiselina, normalnom stvaranju krvi, normalnom metabolizmu homocisteina i rastu majčinog tkiva tokom trudnoće.

Cink ima ulogu u procesu deobe ćelija, doprinosi normalnoj plodnosti i reprodukciji, sintezi DNK, zaštiti ćelija od oksidativnog stresa i normalnoj funkciji imunog sistema.

Selen doprinosi normalnoj funkciji štitaste žlezde i zaštiti ćelija od oksidativnog stresa.

Vitamini B6, B12, C, D3 i E

Vitamin B6 doprinosi regulaciji hormonske aktivnosti, kao i normalnoj sintezi cisteina, normalnom metabolizmu proteina i glikogena.

Vitamini B6 i B12 imaju ulogu u procesu deobe ćelija, doprinose normalnom stvaranju crvenih krvnih zrnaca i metabolizmu homocisteina, održavanju normalnog energetskog metabolizma, smanjenju umora i iscrpljenosti.

Vitamin C doprinosi održavanju normalnog energetskog metabolizma, normalnoj funkciji imunog sistema, smanjenju umora i iscrpljenosti.

Vitamin D3 ima ulogu u procesu deobe ćelija i doprinosi održavanju normalne funkcije mišića.

Vitamin E doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa.

Kako bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.